čtvrtek 19. května 2011

Sůl Mrtvého moře jako léčivý prostředek

V dnešní době je náš organismus ničen vlivem stresů, nekvalitní potravy, znečištěné vody, smogu atd. Půda je vyčerpaná a my nemáme možnost, jak získat potřebné minerály a jiné látky nezbytné pro správnou funkci organismu. Dnes již jsou tyto skutečnosti známým faktem.
Zůstává tedy otázka, kde je získat?

Sůl je jednou z nejtajemnějších látek v přírodě. Odedávna jí lidé připisovali velký význam. Po mnoha století používání tohoto, přírodou darovaného produktu navádí k samozřejmé myšlence o tom, že sůl je nepostradatelná a bez ní se nedá žít. Právě sůl z Mrtvého moře dodává do našeho organismu potřebné chemické prvky a minerály.

CHEMICKÉ SLOŽENÍ VODY MRTVÉHO MOŘE (mg/l) (Bentop 1961)

Sodík
34.900
Kalium
7.560
Rubidium
0.060
Kalcium
15.800
Magnézium
41.960
Chlór
208.020
Brom
5.920
Jednotlivé ionty kyseliny sírové
0.540
C E L K E M :
315.000


Nakolik jsou potřebné pro organismus tyto prvky?
  • S o d í k  -  hlavní složka všech tekutin v  lidském organismu. Sodík se považuje za nejlepší přenašeč vody. Navíc pokud se hovoří o tekutinách v organismu, prakticky vždy se tím myslí voda spojená se sodíkem. V průběhu 24 hodin dospělý člověk potřebuje pozřít s potravou ne méně, než 5 g natria, jinak může dojít k sodíkovému hladu. Symptomy nedostatku sodíku jsou následující: nechutenství, pocit zvracení, nevolnost, meteorismus, žaludeční křeče, rychlá vyčerpanost a svalová slabost, citlivost na infekční a kožní onemocnění, náhlé zhoršení paměti.
  • K a l c i u m   -   ve volné formě se vyskytuje zřídka a většinou se nachází v kostní a zubní tkáni, proto se zásoba kalcia musí doplňovat pro normální funkčnost opěrné pohyblivé soustavy. Denní norma kalcia pro dospělého člověka je 1-1,2 g. Člověk, postižený nedostatkem kalcia, se vyznačuje zvýšenou nervozitou, podrážděností. Je lehce popudlivý a příliš aktivní, přitom tato aktivita často vyvolává rychlé vysílení a poruchy spánku. Lámavost nehtů, rozvíjení ekzémových dermatitid, zvýšení tlaku krve, zrychlený tlukot srdce a také různá onemocnění dásní a zubů – toto je částečný seznam symptomů nedostatečnosti kalcia v organismu.
  • M a g n é z i u m   -  prvek, jehož převládající část se nachází v kostní tkáni a kosterních svalech. Magnézium se špatně vstřebává do střev a vylučuje se z organismu ve velkých množstvích. Proto se jeho zásoby musí stále doplňovat. Magnézium je nepostradatelný pro průběh 300 chemických reakcí probíhajících v organismu. Při jeho nedostatku může dojít k zesílenému tlukotu srdce, točení hlavy, necitlivosti pokožky rukou a nohou, bolestem, slabosti, nervozitě, zesíleným pocitům strachu atp.
  • K a l i u m   -   hlavní prvek živých buněk. Nedostatek kalia přispívá především k poruše funkčnosti srdce (jeho rytmu). Objevuje se suchost pokožky, pocit žízně, svalová slabost, nespavost, vysílení atd.

MIKROPRVKY MRTVÉHO MOŘE (mkg/l)

Cu
Zn
Mn
Fe
Ni
Co
Cd
Pb
300-500
500
4000-7100
10-15
20-25
8
8-10
120-300

Mimo základní a nejvíce obsažené minerály jako jsou hořčík, vápník, brom a draslík obsahuje voda Mrtvého moře dalších 22 minerálů a stopových prvků. Některé z nich nenajdete v žádném jiném moři nebo oceánu a některé z nich jsou uznávané a vysoce ceněné pro přínos pocitů uvolnění, vyživování pleti, aktivaci oběhového systému a zmírnění revmatických potíží a metabolických poruch.

Žádné komentáře:

Okomentovat