čtvrtek 19. května 2011

Mrtvé moře


Mrtvé moře se nachází na hranicích Jordánska a Izraele. Staří tohoto unikátního slaného jezera se odhaduje až na 3 000 000 let. S polohou 400 metrů pod hladinou moře se jedná o nejníže položenou vodní plochu na Zemi.
Některé části jezera dosahují hloubky až 381 m. Břehy Mrtvého moře obklopují vysoké pusté kopce a pohoří. Jezero je bezodtokové, což znamená, že jeho voda se uvolňuje pouze vypařováním, což se děje neustále. To způsobuje zmenšování plochy jezera a postupné přibývání soli.
Zdejší slaná voda obsahuje 10krát více minerálů než jakákoli jiná mořská voda. Vysoká, až třicetiprocentní koncentrace minerálů, je hojně využívána například při léčbě kožních nemocí, jako je lupénka, ekzém, akné a řada respiračních a revmatických obtíží. Funkcí minerálů je stimulace metabolismu buněk a podpora jejich regenerace a obnovy.
Také se za tak dlouhou dobu existence Mrtvého moře na dně vytvořila vrstva jílů (její tloušťka je asi 100 metrů). Tyto jíly jsou známé právě jako bahno z Mrtvého moře (obsahuje 45% soli, 5% biomasy, 50% vody) Blahodárné nánosy vytvořila voda v některých částech pobřeží. Základem bahna je velké množství miniaturních krystalů ze dna moře. Účinky bahna jsou okamžité a působí dlouhodobě. Velké množství jódu a bromu, které bahno obsahuje, je mimo jiné skvělým lékem a prostředkem pro relaxaci a uvolnění nervové soustavy.
do konce 19. Století lidé předpokládali, že v Mrtvém moři není život. Je těžké si představit, jak v podmínkách neobyčejně vysoké koncentrace soli něco žije. Avšak po létech zkoumání se podařilo odhalit, že v Mrtvém moři žijí jednobuněčné řasy (Dunaliela) a archaea (viz článek Archaea).

1 komentář: