sobota 21. května 2011

Odpuštění


Představte si život, který Vám někdo ovládá. V celé jeho moci je to, jestli dobře spíte, zda Vám funguje zažívání, díky němu máte potřebu se obalit ochrannou vrstvou, a proto pořád jíte, nedokážete přestat, protože se snažíte zabránit přístupu k sobě samým, máte návaly zlosti, deprese. To, co Vás plně ovládá je lítost, nenávist, vztek, pocit ublížení atd. Je Vám to trochu povědomé?
Neznám člověka, který by nezažil pocit křivdy nebo ublížení, ale také neznám moc lidí, kteří by si z toho neodnesli bolest, lítost, pocit nespravedlnosti, pocit, že proč se to stalo zrovna jim. A znám jen velmi málo jedinců, kteří se zamysleli, proč se to stalo právě jim, co se díky tomu měli naučit a kteří odpustili a posunuli se v životě zase o kus dále.

Proč právě já?
Toto je otázka, která trápí hodně z nás a otázka na kterou je jednoduchá odpověď. Problém je pouze v nás samotných!
Uvedu příklad. Dívka, kterou v dětství ponižovali spolužáci. Tato dívka vyroste v ženu, ale hluboko uvnitř ní zůstane zakořeněný pocit křivdy. Žena nenávidí všechny spolužáky, kteří jí ubližovali a jen samotná vzpomínka na ně v ní vyvolá pocit zlosti, smutku a sebelítosti. Jaký má tato žena poté život? Uvěřila jim, že nestojí za nic, že je pouze stín v davu a o tento pocit se v sobě hezky stará. Nemá ráda sama sebe, nevěří si a v tu chvíli dostane od života zpět to, co vysílá. Dostane takové lidi a situace, které jí ukážou přesně takový vztah, jaký má ona sama k sobě. A je jasné, že to nic pozitivního nebude. Žena bude nešťastná, nebude mít v životě cíl a ani sny, protože ona přeci za to nestojí a opět se vrací do dětství a nenávidí spolužáky, kteří jí tento svět ukázali. A žena žije v začarovaném kruhu, ze kterého se nedokáže dostat. A zde je odpověď na otázku, proč se jí dějí špatné věci? Protože nedokázala odpustit, uvěřila hloupým jedincům, kteří měli v sobě špatné hodnoty, a obětovala tomu její život.

Proč odpustit?
Lidé se ptají, proč by měli někomu odpustit, vždyť si to nezaslouží. Ale v tom je velký omyl, odpuštění neznamená zapomenout, odpuštění neznamená uznat, že co ten člověk udělal, bylo dobré. Odpuštění znamená, že v hloubi svého srdce zjistíte, že už nechcete dále, aby ten člověk měl nad Vámi moc, aby pořád ovládal Váš život, protože přesně to skrze Vaše negativní pocity dělá.

,, Odpouštět. Toto slovo je obklopeno nádhernou aurou vřelosti a síly. Je to slovo, které vyjadřuje uvolnění a vysvobození a které znamená skutek, jenž dokáže léčit, hojit, sjednocovat a znovu tvořit.“

Jak odpustit?
Musíte chtít celou svou bytostí se od daného člověka odprostit. Klidně každý večer před spaním si opakujte, že tomu člověku za to či ono odpouštíte. Uvědomte si, že on sám může mít vnitřní problém a proto se snaží kopat kolem sebe. Odpusťte mu, že nebyl dokonalý, že neviděl Vaší dokonalost a nechte ho odejít, aby řešil problémy, které má on sám na jeho cestě životem. Pokud Vám to pomůže, tak vyhledejte terapeuta, který Vám pomůže odstranit bloky, které v sobě máte. A přijměte tu pravdu, že si zasloužíte být šťastní.

,, Odpuštění je dar, který dáte sami sobě.“

Žádné komentáře:

Okomentovat